Veni, vidi, vici

11.10.2019 14:00

Koncom septembra sa definitívne končí aj sezóna v prvej lige a známy citát od Julia Ceasara najlepšie vystihuje príchod Filipa Sťahuláka do BNTL: „Veni, vidi, vici" a teda „Prišiel (som), videl (som), zvíťazil (som)".

Titul sa nepodarilo obhájiť Mariánovi Farkašovi ale naopak svoje kvality už vo svojej prvej sezóne potvrdil práve Filip. V prvom rade gratulujem k titulu v prvej lige, aké boli tvoje predsavzatia vo svojej prvej sezóne BNTL?

V prvom rade ďakujem pekne za gratuláciu. Predsavzatia boli také, že ísť od zápasu k zápasu a uvidíme, čo sa bude diať. Absolútne som nepoznal chalanov ani ich štýl hry, takže som nevedel, čo mám od nich očakávať. Bolo príjemné sa zúčastniť tohto projektu, čím sa chcem chalanom zároveň aj poďakovať, že som dostal tu možnosť zahrať si s nimi.

Odohral si doslova famóznu sezónu, keď si ako prvý hráč v histórii BNTL nestratil ani set. Bolo to naozaj také jednoduché ako to na papieri vyzerá, keď si  ukončil sezónu v pomere 20:0?

Tak ako som spomínal vyššie, šiel som od zápasu k zápasu a sústredil som sa na to, aby som každý zápas zvládol čo najlepšie a nestratil ani bod. To, že sa to darilo celú sezónu, som len rád. Či to bolo ľahké? Ťažko na to odpovedať. Od začiatku som si vytvoril určitý náskok pred ostatnými hráčmi, ktorí strácali body medzi sebou a tým pádom sa mi hralo ľahšie.

V zápase s minuloročným víťazom prvej ligy Mariánom Farkašom si doslova zničil súpera, keď si mu na cestu domov nabalil aj nepopulárneho kanárika a zápas si vyhral 6:0 a 6:1. Sledoval si súpera už pred týmto súbojom alebo naozaj si momentálne výkonnostne o triedu vyššie?

S Mariánom som mal tú česť hrať zopár zápasov už cez zimu pred sezónou. Vedel som o tom, že je minuloročný víťaz. Keďže už cez zimu som mal s ním dobre výsledky, chcel som sa pokúsiť vyhrať BNTL. Prioritou boli vyhrať zápasy s ním, čo sa aj podarilo. To, že to vyšlo až tak dobre je možno tým, že naozaj som sa sústredil nestrácať body s ostatnými hráčmi a vyhrať zápasy práve s Mariánom.

Budeš ako novopečený šampión obhajovať titul aj v budúcej sezóne s cieľom obhájiť titul?

Budem rád ak mi chalani dovolia štartovať aj v budúcom ročníku, aj keď BNTL už asi nebude prioritou pre mňa. Budúci rok by som chcel viac hrať zápasy na okruhu slovenského tenisového zväzu - STZ. Potreboval by som ale zvýšiť tréningové dávky, čo bude komplikované, keďže v Bánovciach nie je tenis až tak populárny.

Ako sa pripravuješ cez zimu, máš týždne, prípadne mesiace bez tenisu alebo naopak pravidelne trénuješ možno hráš aj halové turnaje?

Ja som tenisový fanatik. Keby bolo s kým, tak hrám aj každý deň. V Bánovciach som nový a nepoznám tu veľa ľudí, preto som vďačný za každú príležitosť zahrať si tenis. Áno, mám v pláne cez zimu absolvovať aj nejaké halové turnaje na spomínanom okruhu STZ.

Aké si dávaš ciele do halovej sezóny na okruhu STZ?

Chcem sa vrátiť do prvej stovky, potrebujem hlavne bodovať. Myslím, že pokiaľ budem pravidelne hrávať, tak by to nemal byť problém. Halová sezóna je pre mňa najlepšia časť sezóny, keďže to vyhovuje môjmu útočnému štýlu hry.

Tvoje výkony boli naozaj konzistentné, čo považuješ za svoju najsilnejšiu stránku, prípadne udialo sa niečo v zápasoch čo nebolo presne podľa tvojich plánov?

Najsilnejšou stránkou je asi forehand. Z neho sa snažím tvoriť a dostávať súpera pod tlak. Iróniou je, že v poslednom období mám problém s konzistenciou, keďže hrávam podstatne menej ako to bolo počas vysokej školy v Bratislave, kde som bol v kontakte s tenisom každý deň.

Ako dlho sa venuješ tenisu a čo považuješ za svoj najväčší tenisový úspech? Je evidentné, že tenis máš v krvi a za sebou niekoľko turnajov, sezón...

Ako dieťa som hrával tenis len s kamarátmi na ihrisku alebo doma o stenu. Nikdy som ako dieťa netrénoval pod trénerom alebo v akadémií. Až ako 17-ročný som sa dostal do akadémie. Zábavné je, že nie ako hráč, ale ako tréner detí. Tam som spoznal ľudí, s ktorými som chodil aj pravidelne hrávať. Najväčší progres v mojej hre prišiel až na vysokej škole, kde som pôsobil v jednom z najväčších klubov na Slovensku ako tréner a mal som tam pravidelné sparingy ako hráč. Za najväčší úspech považujem, keď som dostal ako tréner možnosť cestovať s hráčmi po rôznych turnajoch aj mimo Slovenska.

Väčšina bývalých hráčov, ktorí trénujú hovoria, že spoza kurtu je to ďaleko náročnejšie a prežívajú väčšiu nervozitu platí tento fenomén aj u teba?

Určite áno. Spoza kurtu nedokážete ovplyvniť zápas, kde ako hráč to máte vo svojich rukách. Je zase ale pravda, že ako hráč veľa veci popri napätiu a emóciách nevnímate, čo tréner spoza kurtu s čistou hlavou vidí lepšie a dokáže reagovať na danú situáciu.

Vnímaš tenis inak odkedy sa mu venuješ aj z pozície trénera a aké sú zatiaľ tvoje najväčšie úspechy spoza kurtu?

Samozrejme áno, každý šport z pozície trénera je úplne niečo iné a nové. Uvedomil som si, že nemusíte hrať svoj najlepší tenis, aby ste vyhrali. Stačí hrať to, čo nevyhovuje súperovi. Takto vyhrával Nadal dlhé roky nad Federerom. Tvrdé dodržiavanie taktiky Vám dokáže vyhrať aj zápasy s oveľa ťažšími hráčmi. Najväčšie úspechy ako tréner? Mal som tu česť viesť družstva v rôznych vekových kategóriách na majstrovstvách Slovenska či lietať s dorastenkami na okruhu ITF na medzinárodnej pôde, ako napríklad v Turecku, Rakúsku, Česku a pod..

Na záver rozhovoru nám prezraď kto je tvoj tenisový idol a koho považuješ za najlepšieho trénera?

Môj tenisový idol je Novak Djokovič, na ňom som vyrastal. Samozrejme Federer a Nadal sú legendy bieleho športu. Najlepší tréner pre mňa je Marián Vajda, určite kvôli jeho výsledkom pri spomínanom Novakovi a za jeho ľudský prístup.

Filipovi držím palce a kto vie, možno práve jemu sa podarí ako víťazovi BNTL priviesť do Bánoviec aj pohár z okruhu STZ.