Sezóna plná noviniek

06.05.2020 14:30

Sezóna plná noviniek, už 23.05.2020 štartuje Bánovská tenisová liga na tenisových kurtoch v Športcentre Hari a v Ruskovciach.

Minuloročný víťaz Filip Sťahulák už nebude účastníkom BNTL a Marián Farkaš môže znova zasadnúť na trón prvej ligy, podarí sa mu to? Zaujímavé to bude aj v druhej lige, kde posledné dva ročníky dominovali Kováč a Revello, ktorí sa ale už predstavia v prvej lige. Papierovo najhorúcejším favoritom druhej ligy je Erik Škarba, dokáže potvrdiť úlohu favorita? Nová sezóna priniesla aj reorganizáciu prvej a druhej ligy, kde sa predstavia až štyria nováčikovia. Viac o tom nám už povie Matúš Laššo a k slovu sa dostanú aj nováčikovia prvej ligy.  

Matúš Laššo - Po siedmich sezónach nastala reorganizácia hracieho systému. Z akého dôvodu postúpili až štyria hráči z 2. ligy?

Posledné ročníky BNTL boli organizované tak, že hráči si sami povedali, akú súťaž na základe svojich tenisových schopností, pocitu a odhodlania, chcú hrať. Pre štyroch nováčikov v 1. BNTL to bude určite výzva byť vyrovnanými súpermi a etablovať sa vo výkonnostne lepšej súťaži. Tak isto veľká migrácia nastala v 2. BNTL, kde sa ku štyrom odchádzajúcim hráčom do 1. BNTL pridali 5 ďalší, ktorí sa už zo zdravotných alebo osobných dôvodov ligy nezúčastnia. Nahrádza ich mladšia krv aj preto sa v 1. lige predstaví desať hráčov a v  2. lige osem hráčov.

Minuloročný víťaz a doslova bombardér bánovských kurtov Filip Sťahulák už nebude obhajovať titul, prečo?

Filip ako suverénny víťaz minulého ročníka sa rozhodol zúčastňovať sa viac turnajov organizovaných Slovenským tenisovým zväzom. Týchto turnajov sa zúčastňujú hráči, ktorí sú výkonnostne oveľa vyššie ako hráči v našej BNTL a hrá sa tam o body do národného rebríčka. Filip je výkonnostne niekoľko levelov vyššie ako my a ak by bol zdravý, tak liga by pre ročník 2020 mala svojho víťaza už pred jej začiatkom. Jeho minuloročné pôsobenie hodnotím veľmi pozitívne. Každý mohol vidieť jeho prístup, zvládnutú techniku úderov na vysokej úrovni a koniec koncov sa mohol čo to odnaučiť. Tenis sa zdá byť veľmi jednoduchou hrou, hlavne keď ho pozeráme v TV. Potom človek vstúpi na kurt a snaží sa čo najviac priblížiť, tomu čo videl v TV a príde na to, že to nie je také ľahké, ako to vyzerá. Nakoniec dosiahne svoju úroveň, s ktorou je spokojný a myslí si, že je dobrým tenistom. Zrazu sa objaví niekto ako Filip, ktorý po roky trénoval, a človek zistí, keď proti nemu hrá, že sám nie je až taký dobrý tenista, ako si o sebe myslel a dostane od neho výprask. Naopak Filip zas môže mať taký istý problém, že v BNTL s každým vyzametal kurt, no na národných turnajoch taká úroveň už nestačí na tých najlepších. Práve v tom je tenis krásnym športom, že existuje strašne veľa kvalitatívnych úrovní a človek má možnosť neustále sa zlepšovať vo svojej hre.

Jozef Kováč - Ako sa cíti dvojnásobný šampión 2. ligy pred úvodom nového ročníka?

Pred novým ročníkom sa hlavne cítim o rok starší. A keďže po prvýkrát vyskúšam prvú ligu, sezóna bude určite iná ako po iné roky tak uvidíme.

Napriek nepríjemnej situácii, ktorá je okolo nás pripravoval si sa na nový ročník?

V príprave pred sezónou som nezmenil absolútne nič. Aj napriek situácii aká je, som sa snažil pripravovať tak ako vždy.

Claudio Revello - Claudio o tebe toho moc nevieme, ale tvoje výkony sú konštantné a posledné ročníky boli ozdobou 2. ligy. Ako si sa dostal k tenisu a ako dlho sa mu venuješ?

Tenis som začal som hrávať keď mi bolo 15 a aktívne som sa mu venoval do 23 roku veku, potom nastali zmeny v mojom osobnom živote a ja som si asi na 25 rokov dal dlhú tenisovú pauzu. Znova som sa k nemu dostal až keď som prišiel na Slovensko v roku 2014.

Dva roky po sebe si obsadil druhú priečku a bol si doslova tieňom Jozefa Kováča v 2. lige. Bude prioritou ho poraziť v 1. lige? Aké ciele si stanovuješ?

Nie, prioritou nebude súboj proti Jozefov, ale v prvom rade potešenie, zvedavosť a snaha vyrovnať sa s najlepšími hráčmi v 1. BNTL. Chcel by som sa v ročníku 2020 znova zabávať tenisom a vyhnúť sa poslednému miestu v rebríčku.

Branislav Vojsovič - Štyri sezóny si pôsobil v 2. lige, ako sa s odstupom času pozeráš na jednotlivé sezóny?

Áno, som stálym účastníkom BNTL, pretože tenis milujem. Je to skvelý šport, výborná psychohygiena a naviac sme tu fajn partia ľudí. Najpamätnejšia sezóna či zápas? Tak všetky zápasy boli dôležité, každý chcel získať body do tabuľky a tiež je to vždy rivalita medzi nami. Skôr si pamätám na posledné dva roky, na môj posledný zápas ešte vonku koncom septembra, vždy som sezónu ukončil s Jožkom Kováčom skvelý tenis, výmeny, boj o každú loptu a tesný výsledok.

S akým umiestením budeš spokojný na konci sezóny?

Popravde, už minulý rok som zvažoval 1. ligu, no prišlo to až teraz. Viem, do čoho idem, nakoľko pravidelne hrávam s chalanmi z 1. ligy, takže poznám ich úroveň a štýl hry. Čo sa týka mojich ambícií v 1. lige, pasujem sa za čierneho koňa a budem sa snažiť chalanov potrápiť, prekvapiť, hrať svoj najlepší tenis a, samozrejme, umiestniť sa čo najlepšie. Takže kamoši, pozdravujem vás, držím vám palce nech sa vám darí a užime si spolu tento ročník BNTL.

Daniel Igaz - Po niekoľko ročnej pauze sa znova objaví v kolotoči BNTL. Teba športová verejnosť pozná hlavne ako futbalového rozhodcu, ako si sa dostal k tenisu?

Vždy ma bavili hlavne všetky loptové hry. S tenisom som začal ako stredoškolák ale potom prišla dlhá pauza a aktívnejšie hrávam asi od roku 2003.

 V BNTL si už odohral jeden ročník a to v roku 2014, keď si bol účastníkom 2. ligy, čo bolo príčinou takej dlhej pauzy? Aký cieľ si stanovuješ do svojej prvej sezóny v 1. lige?

Bol to hlavne nedostatok času a mal som zdravotné problémy, konkrétne s ramenom, ktoré žiaľ s rôznou intenzitou trvajú dodnes. Mojím jediným cieľom je dohrať súťaž. Výsledky nie sú pre mňa dôležité, chcem sa hlavne baviť športom a potrápiť súperov.

Po zmene hracieho systému teda obidve ligy čakajú dve fázy. V prvej fáze, ktorá štartuje už tento víkend sa stretne každý s každým v rámci ligy pričom prvá fáza končí v 1. lige 16.08.2020 a 2. lige 02.08.2020. V druhej fáze sa hráči rozdelia podľa postavenia v tabuľke a následne bude proti sebe hrať horná päťka a dolná pätka hráčov v 1. lige, horná štvorka a dolná štvorka hráčov v 2. lige.  Na záver treba dodať, že záujemcovia sa už do prebiehajúceho ročníka nemôžu prihlásiť ale môžu sa prísť pozrieť na jednotlivé zápasy.