Šampión, ktorý nechcel postúpiť?

15.05.2019 07:30

    Sezóna rozpálenej antuky sa nezadržatelne blíží a s ňou aj nový ročník BNTL. Pred úvodom sezóny 2019 sa nám podarilo vyspovedať hráča, ktorý finišoval už na druhom, treťom a dokonca aj nepopulárnom štvrtom mieste ale minulú sezónu konečne zasadol na trón druhej ligy, keď odohral svoju životnú sezónu a zaváhal len v jednom zápase. Áno je to Jozef Kováč, ktorý štartuje svoju šiestu sezónu v Bánovskej tenisovej lige.

V prvom rade gratulujem k titulu v druhej lige. Ako by si zhodnotil spätne svoju najlepšiu sezónu v BNTL?

Minula sezóna sa mi určite podarila. Pomohlo mi, že som začal chodiť trochu cvičiť a schudol som približne 10 kg, čo som výrazne cítil aj na svojom pohybe počas zápasov.

Odohral si takmer dokonalú sezónu. Vďaka čomu sa ti podarilo vyhrať druhú ligu, rozhodla podľa teba práve úprava telesnej hmotnosti?

Určite áno. Počas cvičenia som ubral na váhe a hlavne som cítil aj väčšiu silu a istotu v rukách pri úderoch, viac som sa pohyboval po kurte. Uvidíme ako to pôjde teraz, lebo rozhýbať 120 kg je dosť obtiažne v tej rýchlosti.

V minulej sezóne si prehral len jeden zápas a to práve s Claudiom Revellom 7:6 2:6 6:4, pamätáš si ho ešte?

Posledný zápas s Claudio si pamätám veľmi dobre. Už to, že pre zlé počasie sme ho museli po prvom prehratom sete prerušiť a dohrať na druhý deň. Obidvaja sme veľmi dobre vedeli, že ja na víťazstvo v lige musím uhrať aspoň set a ten sa mi podarilo .

Predpokladáš, že práve počasie ti pomohlo sa znovu nakopnúť a na druhý deň vyrovnať stav zápasu na 1:1, čo sa stalo v rozhodujúcom sete, keď sa ti ho nepodarilo vyhrať?

Počasie mi určite trochu pomohlo. Už v prvom sete, ktorý sa dohral až v tajbrejku som mal 3krát setpoint ale únava už bola citeľná, naštastie nútená prestávka kvôli počasiu pomohla. Do druhého setu sme síce obidvaja nastúpili oddýchnutý ale mne od úvodu vychádzali takmer všetky údery ako mali. Kto vie možno aj preto, že to už bola posledná šanca na prvé miesto a dal som do toho všetko. V treťom sete som už asi viacmenej oslavoval titul a menej sa sústredil na hru. Viackrát sa mi stalo, že keď počas zápasu nie som hlavou len na kurte, je ťažké dosiahnuť na víťazstvo.

Ku koncu minuloročného ročníka bol doslova na dostrel Claudio, ktorý skončil nakoniec druhý len o jeden bod! Citíl si s blížiacim koncom sezóny tlak na svoju osobu a nezažíval si doslova "dejavu" zo sezóny 2016, ktorú Claudio nakoniec vyhral a ty si skončil na druhej priečke?

Nemyslím, že by bol nejaký tlak na mňa ale veľmi dobre som si uvedomoval a spomínal na sezónu 2016, že aj tam ma Revello predbehol v tabuľke až v poslednom vzájomnom zápase. Našťastie teraz sa mu to nepodarilo.

Nová sezóna čoskoro štartuje. Plánuje víťaz druhej ligy znova zasadnúť na trón a zopakovať minuloročný výsledok?

Obhájiť minuloročné víťazstvo bude veľmi náročné. Keďže ako som spomínal, minulý rok som cvičil ale to mi dlho nevydržalo a kilá idú ľahšie na mňa ako zo mňa, tak uvidíme. Základ bude zase si dobre zahrať tenis.

Otázka ktorá možno najviac rezonuje v bánovskom tenisovom spektre znie, prečo si sa rozhodol nepostúpiť do prvej ligy?

Veľmi ťažká otázka. Môžem povedať, že na chvíľu som nad tým uvažoval ale keď som porátal za a proti, tak som sa priklonil k tomu zostať v druhej lige. Väčšina zápasom mala dobrú úroveň a boli dosť vyrovnané, čo pri mojej momentálnej výkonnosti by bolo dosť obtiažné odohrať v prvej lige.

Na záver nám prezraď ako dlho sa venuješ tenisu, ako si sa k nemu dostal a kto je tvoj tenisový vzor?

Tenis som hrával už od mala asi do 18 rokov. Potom som sa odmlčal s tenisom na dobrých 12 rokov, až kým sme sa s rodinou nepresťahovali na sídlisko Dubnička, kde za panelákom sú hneď tenisové kurty. Keď som z okna pozeral ako hrajú, opäť sa vo mne prebudili moje tenisové bunky. Oslovil som priateľov čo hrávali a ostala z toho celoročná záľuba doteraz. Ohľadne tenisové vzoru mám v tom jasno, je a bude ním vždy Boris Becker.

V sezóne 2019 prajeme teda minuloročnému víťazovi veľa štastia a kto vie, možno práve on bude prvý kto bude prepisovať históriu BNTL a zopakuje vyhrať druhú ligu dvakrát po sebe.